Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Folding@home


Στόχος μας: να κατανοήσουμε την ορθή και λανθασμένη αναδίπλωση των πρωτεϊνών και τις σχετιζόμενες με αυτήν ασθένειες


Τι είναι η αναδίπλωση των πρωτεϊνών και πώς αυτή συνδέεται με τις ασθένειες;
Οι πρωτεΐνες είναι η κινητήρια δύναμη της βιολογίας -- οι «νανομηχανές» της. Πριν οι πρωτεΐνες μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αυτές τις σημαντικές λειτουργίες, αυτοδιαμορφώνουν την τρισδιάστατη δομή τους, ή «αναδιπλώνονται». Η διαδικασία της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών, παρότι είναι ζωτική και θεμελιώδης ουσιαστικά για όλη τη βιολογία, παραμένει από πολλές πλευρές ένα μυστήριο.

Επιπλέον, όταν οι πρωτεΐνες δεν αναδιπλώνονται σωστά (η λεγόμενη «λανθασμένη αναδίπλωση»), μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών γνωστών ασθενειών, όπως η Νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος των τρελλών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ), η νόσος Κρόιτζφελντ-Γιάκομπ, η πλαγία μυοατροφική σκλήρυνση, η νόσος του Χάντιγκτον, η νόσος του Πάρκινσον, και πολλοί Καρκίνοι και σχετιζόμενα με τον καρκίνο σύνδρομα.

Μπορείτε να βοηθήσετε απλά με την εκτέλεση ενός λογισμικού.
Το Folding@home είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα κατανεμημένης υπολογιστικής ισχύος – άνθρωποι από όλον τον κόσμο προβαίνουν σε λήψη του αρχείου και εκτελούν το λογισμικό ώστε με την συνεργασία όλων μαζί να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο. Κάθε υπολογιστής φέρνει το ερευνητικό πρόγραμμα πιο κοντά στους στόχους μας. Το Folding@home χρησιμοποιεί πρότυπες υπολογιστικές μεθόδους σε συνδυασμό με την κατανομή της υπολογιστικής ισχύος, για να προσομοιωθούν προβλήματα που αποτελούν μια πρόκληση κατά χιλιάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη απ' ότι είχε αντιμετωπιστεί κατά το παρελθόν.

Τι κατορθώσαμε ως τώρα;
Είχαμε αρκετές επιτυχίες. Μπορείτε να διαβάσετε για αυτές στην σελίδα μας για την Επιστήμη, στην σελίδα με τις Βραβεύσεις μας, ή να πάτε απευθείας στην σελίδα με όλα μας τα Αποτελέσματα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Πατήστε τους συνδέσμους αριστερά για να λάβετε τα αρχεία ή περισσότερες πληροφορίες. Μπορείτε ακόμα να λάβετε την Εκτενή Περίληψη, η οποία είναι αρχείο PDF κατάλληλο για διανομή. Επίσης, μπορείτε να μάθετε περισσότερα παρακολουθώντας πρόσφατα σεμινάρια (Stanford BMI ; Xerox PARC). Μπορεί επίσης κάποιος να βοηθήσει δωρίζοντας χρήματα στο ερευνητικό πρόγραμμα, μέσω του Πανεπιστημίου Stanford.