Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Εξετάσεις, Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι, και δεν συμαζεύεται!



Κάποια άλλη σκέψη μου που νομίζω πως πρέπει να ειπωθεί και νιώθω πως είναι η κατάλληλη στιγμή είναι γενικά το πως τα παιδιά τραβάνε μεγάλο ζόρι με το όλο σύστημα παιδείας, παραπαιδείας, εξετάσεων, επιλογών και πάει λέγοντας. Και όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα μερικές φορές. Άλλες πάλι διεκδικώντας σχολές όπου δεν θέλουν πραγματικά να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να σπαταλήσουν τα καλύτερα τους χρόνια σε κάποιο ανώτερο ίδρυμα και τελειώνοντας να αναζητούν ακόμη τι είναι αυτό που τους αρέσει ώστε να ακολουθήσουν και σαν επάγγελμα.
Άλλοι πάλι ακολουθούν το όνειρο που δεν εκπλήρωσαν ποτέ οι γονείς τους. Πολύ λυπηρό κατ εμέ εφόσον από πάντα πίστευα πως ο καθένας πρέπει να έχει ένα όνειρο για να ακολουθήσει. Κάποιους στόχους κ.λ.π
Είμαι από τα παιδιά που έιχαν στόχο από μικρά (έτσι πιστεύω τουλάχιστον - άσχετο που δεν ολοκληρώθηκε ακόμη)
Από το γυμνάσιο ακόμη θυμάμαι πως ήμουν από τα λίγα παιδάκια που ήθελα να ακολουθήσω ένα φυσιολογικό επάγγελμα και να μην γίνω ποδοσφαιριστής, μπασκετμπολίστας, ηθοποιός, τραγουδιστής και όλα τα σχετικά. Ήθελα να γίνω ηλεκτρονικός και αργότερα κατάληξα σε τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, δικτύων κ.λ.π.
Αλλά επειδή δεν είναι το θέμα μας να αναλύσω το στόχο μιας ολόκληρης ζωής αυτό που θέλω να πω είναι πως μου την δίνει ώρες ώρες που ρωτάς ένα παιδί της Γ λυκείου με τι θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά και σου απαντάει "ότι κάτσει". Εκτός από το πως ήμουν τόσο σίγουρος για αυτό που ήθελα να κάνω από μικρός και γιαυτό πήγα και στο τ.ε.ε (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) στην ειδικότητα του ηλεκτρονικού, εμείς εκεί συμπληρώναμε πρώτα το μηχανογραφικό μας και έπειτα δίναμε εξετάσεις. Θα μου πεις αφού ήδη είχες επιλεξει μια ειδικότητα slow the eggs! σε κάποια παραπλήσια ειδικότητα του Τ.Ε.Ι θα μπορούσες και να περάσεις. Το πως τα παιδιά πηγαίνουν όμως σε σχολές οι οποίες δεν τους γεμίζουν πραγματικά και δεν αγαπούν το αντικείμενο σπουδών τους δείχνει έλλειψη στόχων πρώτον και κατα δεύτερον είναι φυσιολογικό να μην αποδίδει το ίδιο με κάποιο άλλο επάγγελμα το οποίο θα είχε επιλέξει ο ίδιος αργότερα.
Είναι γενικότερα η νοοτροπία μας τέτοια που δεν γουστάρει ο νέος να δουλέψει για 700 ευρώ (680 πλέον, με συγχωρείτε!) ή αν δουλέψει το κάνει από χόμπι, μιας και οι γονείς του είναι αυτοί που"τσοντάρουν" ακόμη και μετά τα χρόνια της φοιτητικής ζωής. Περνώντας σε ένα άλλο θέμα γρήγορα γρήγορα πιστεύω πως δεν υπάρχει ανεργία αλλά αεργία. Μία διαρκής απραξία από μεριά των νέων οι οποίοι είναι καλομαθημένοι και θέλουν όλοι και καλά δουλεία αλλά όχι και ότι να ναι! Δουλειά γραφείου παρακαλώ! Αυτό σπούδασε ο άνθρωπος, και δεν είναι με τίποτα διατεθιμένος να κουνήσει το μικρό του δαχτυλάκι για να βγάλει ένα μεροκάματο και να αφήσει να στάξει λίγος ιδρώτας στο κούτελο του μπας και φύγουν και οι τοξίνες.
Αρκετά σας κούρασα πρωί πρωί πηδώντας από το ένα θέμα στο άλλο. Ευχαριστώ που με διαβάσατε και περιμένω τα σχολιά σας.

3 Μπηχτές:

γυάλινο δάκρυ είπε...

Δίκιο έχεις σε όσα λες, απλά θα διαφωνήσω για το τελευταίο. Οκ, για το ότι οι περισσότεροι θέλουν δουλειά γραφείου συμφωνώ. Αλλά από την άλλη δίκιο δεν έχουν να θέλουν να εργαστούν πάνω σ' αυτό που σπούδασαν; Αλλιώς γιατί τους βγήκε η πίστη να σπουδάσουν; Και δεν υπάρχει πάντα το πρόβλημα της αεργίας στη μέση. Στο δικό μου τομέα π.χ. υπάρχει ανεργία. Από τις 22.000 που δίνουν κάθε φορά ΑΣΕΠ δεν παίρνουν ούτε το 1/8. Και φυσικό είναι αφού το κράτος αντί να βγάζει πιο νωρίς στη σύνταξη αυξάνει κι άλλο τα όρια συνταξιοδότησης, μόνο και μόνο για να μην πληρώνουν "τζάμπα" κάποιους που δεν εργάζονται πλέον.

Γιώργος είπε...

Φυσικά και έχουν δίκιο στο να εργαστούν σε αυτό που σπούδασαν!
Εδώ μήπως όμως πρέπει να τονίσουμε κάτι προς τους γονείς?
Το πως δεν γίνεται δηλαδή να γίνουν όλοι γιατροί και δικηγόροι ?
Στον τομέα σου και όχι μόνο φυσικά και υπάρχει πρόβλημα και φυμφωνώ απόλυτα μαζί σου και θα προσθέσω επίσης ότι το όλο σύστημα είναι σάπιο.
Έχω ζωντανό παράδειγμα σε προηγούμενη ανάρτηση μου εδώ
http://glikos-xwris.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

beth είπε...

8a simfwnisw kai me sena kai me ton apo panw
nai men uparxei genika i 8ewria stis sineidiseis tou kosmaki gia dimosioupaliliki
alla tous tin perasan kai pisteyw pws uparxoun akoma kapoioi pou 8eloun,, alla den mporoun.!

kat ta alla simfwnw apolita mazi sou